maandag 27 oktober 2014

week 10: slecht ingeschat


Vorige week eindigde ik mijn blogpost onder andere met volgende zinsnede: "De volgende weken lijken zich wat rustiger aan te dienen, waardoor ik mijn trainingen wat meer zou moeten kunnen spreiden." Qua slechte inschatting kan dat tellen. De vorige week was er één waarin de combinatie verbouwingen/werk/gezin me helemaal tureluurs maakte. Van trainen is niet veel in huis gekomen, moet ik zeggen.



Met verre voorsprong de flauwste week sinds de seizoensstart. Laten we dit dan maar een dipje noemen.

maandag 20 oktober 2014

week 9: 8u opnieuw


Ja, op dit moment blijf ik blijkbaar stranden op weken van zowat 8 uur. Geen erg, eigenlijk is dat wle een mooie constante.



Deze week zat er wel al wat kwaliteitswerk in, nl.

Woensdag liep ik een lange duurloop van 14,3 km aan 12,9 km/u. Maar vooral de indeling was van belang : ik liep in die 14 km 5 keer een kilometer aan LT-hartslag of laag intensief. Dat leverde kilometertijden op van  4:15; 4:15; 4:21; 4:19 en 4:12. Daar kan ik zo vroeg in het seizoen helemaal niet ontevreden mee zijn.

Zaterdag reed ik dan weer een fietstraining langs de dijk van 60 km aan een gemiddelde van 29,6 km/u. Ook hier een indeling waarbij ik in het eerste uur - bij drie beaufort volledig op de snuit - 4 keer 6 minuten reed net onder de overslagpols met daarna telkens 4 minuten recup. Als je dan daarna met meewind mooi naar huis bolt kom je dus aan bijna 30 km/u gemiddeld. Maar mijn fietstempo's liggen sowieso hoger dan vorige jaren. Zo reed ik het extensieve ritje van zondag (goede 50 km) makkelijk aan 28,6 km/u. IK heb dus mijn progressie van vorig jaar op de fiets kunnen vasthouden. Volgende donderdag doe ik een test in de fitness ter voorbereiding van de spinninglessen die in november starten. Ik verwacht daar een betere test af te leggen dan vorig jaar.

Zondag heb ik bovendien direct na het fietsen een koppeltje gedaan met een korte looptraining. In de eerste kilometer gestart aan tempo 4:12, daarna 2 km aan 3:55 (meer dan 15 km/u) en daarna rustig uitlopen aan 4:50. Pittig zo vroeg op 't seizoen, maar ik had er zin in.

Ik had deze week zeer weinig tijd maar heb veel kunnen goedmaken in het weekend. De volgende weken lijken zich wat rustiger aan te dienen, waardoor ik mijn trainingen wat meer zou moeten kunnen spreiden.

Eén ding is na 9 weken duidelijk: ook al is het dit trainingsjaar een jaar zonder Ironman, ik blijf gedreven om atleet te blijven. En dat doet me veel plezier.





woensdag 15 oktober 2014

week 8 - Kona

Deze week was er dé wedstrijd in Kona : het WK Ironman in Hawaïi. Met open mond een ganse nacht zitten kijken, maar eerlijk is eerlijk: mij ook gans de nacht afgevraagd hoe het toch verdorie kan dat een bedrijf (want sorry dat is het gewoon geworden die Ironman Inc.) dat zoveel poen verdient aan de droom van vele atleten, er in slaagt om een topwedstrijd op zo een abominabelem anier in beeld te brengen.

Qua trainen ging het goed, maar de 'mindset' is duidelijker en duidelijker aan het worden:
1. Dit overgangsjaar (in het Engels zo mooi sabbatical genaamd) is echt nodig. Verbouwingen, gezin, werk en sport zouden dit jaar voor een complete chaos zorgen.
2. Ik ga terugkomen? ja ... ik ga terugkomen op het Ironman front. Waarschijnlijk in 2016, we zien wel. En ik kom terug om 2 redenen: de onuitblusbare liefde voor deze sport én ergens een klein stemmetje in mijn achterhoofd dat blijft zeggen "misschien .... heeeel misschien ...behoort Kona (Hawaïi) ooit tot de mogelijkheden.

De trainingsweek, vraag je?
Hier krijg je ze:


Ik blijf mooie weken draaien rond de 8u. Meer is op dit moment met de verbouwingen niet haalbaar/evident. Maar meer is voorlopig ook niet nodig. Ik blijf bezig en blijf basisconditie leggen.

dinsdag 7 oktober 2014

week 7 - druk druk druk


Een ongelooflijk drukke week op het werk (logisch na mijn Valencia-tripje natuurlijk), en dus eigenlijk wel trots dat ik toch nog dit soort trainingsweek heb kunnen afwerken




Op zondag eindelijk eens een groepsrit (samen met de Bikerzzz). Mooie rit aan 28 km/u

Vooral qua lopen begin ik toch wel vooruitgang te merken. Zaterdag een lange duurloop van een goede 13 km/u aan 12,8 km/u. Die afstand gaat al duidelijk vlotter.
Maar opvallender voor mij was de tempo-intervaltraining van dinsdag, waar ik aan LT hartslag toch al redelijk mooie tempo's liep:
3 km WU
3 * (1 km LT (4:21; 4:20; 4:23) - 1 km LEXT)
1 km LINT (4:07)
1 km CD


Ondertussen heb ik wel al 3 weken niet gezwommen. Ikm eot dringend terug in 't zwembad geraken dus.