maandag 25 mei 2015

La Roche voorbereiding deel 1

Zoals ik al vertelde, nu komen er 3 weken voorbereiding op La Roche 111. Een speciale wedstrijd door de uitzonderlijke afstanden  (1 km zwemmen is kort, 100 km is lang en 10 km lopen is ook eerder kort - kort lang kort (wat zou dat betekenen in morse-code?)). Maar ook speciaal door het parcours dat zeer zwaar is, zowle in 't lopen las in 't fietsen. Zo moeten we drie keer de Col de Haussire op, officieel de zwaarste helling in België.

De voorbereiding is goed gestart deze week. En 't was een gevuld programma zoals je kan merken: 3 keer kracht & core stability; 3 keer gezwommen; 2 keer gefietst; 3 keer gelopen


In het zwemmen ben ik echt aan het vooruitgaan. Ik zwem goeie tempo's. Ik train nu ook wel wat op tempo's en zelfs op pure snelheid, net omdat het zwemmen in La Roche zo kort is. Hier kan je mijn drie zwemtrainingen eens wat beter overschouwen:




Bovenaan staat altijd mijn plan, onderaan wat ik effectief gedaan heb. Donderdag heb ik wat moeten inkorten, was een traiing 's morgens vroeg en ik moest op tijd een trein naar Antwerpen halen.

In het fietsen heb ik op maandagnamiddag mijn 2e training drastisch moeten inkorten. Een hagel- annex plensbui zorgde ervoor dat ik na 10 minuten al tot op het vel nat was. Geen risico's pakken om opnieuw ziek te worden, was het devies, dus recht naar huis. 's Morgens had ik wel al eens 20 minuten goed doorgetrokken op de dijk.
Maar de zwaarste training was zeker die van vrijdag: in de Vlaamse Ardennen met onder andere 5 keer na elkaar de Berendries op, en vanaf Ename tot in Merelbeke op de dijk nog 5 * 4 min op zwaar verzet tegen 40 km/u rijden. 'k Was redelijk choco als ik thuis kwam.

En het lopen: daar heb ik in deze eerste week vooral op tempo blokken getraind - allerlei afstanden en allerlei snelheden. Volgende week komen er sprints bergop bij, en ook een brick run waarin ik direct na het fietsen uit mijn loopsloffen schiet.









Een goeie eerste voorbereidingsweek met iets te weinig fietskilometers maar met veel kwaliteitswerk. Op naar week 2.



zondag 17 mei 2015

herstelweek


Na de zeer zware wedstrijd in Luxemburg vorige zondag, was deze week een super belangrijke, nl. één om zo goed mogelijk te recupereren. Mentaal ging dat heel vlot. Eén dag lopen vloeken en doen, en dan alles een plaats kunnen geven.

En ik heb een zeer goede recuperatieweek achter de rug.



Lopen en fietsen
Deze 2 disciplines heb ik echt 'on hold' gezet deze week. Mijn benen waren echt kapot van Luxemburg. Ik heb gemerkt dat ik nog niet veel zo diep gegaan ben. Twee keer kort gaan rijden: woensdag 3 kwartiertjes losrijden en op vrijdag 55 km extensief. Ik verschoot enorm van mijn gemiddelde vrijdag, nl. 32,4 km/u. De benen voelden nochtans nog steeds niet hersteld.
Met lopen heb ik zelfs gewacht tot zaterdag, en dan nog eens eenvoudigweg 10 kilometers op 't gemak in 't park hier in de buurt.

Verstandig gedaan, we worden slimmer. : )

Zwemmen
Maar ik heb wel deze week gebruikt om hard te werken aan mijn zwemmen: drie zwemtrainingen.
Op dinsdag nog veel met pull buoy om de benen te sparen, en die training ging eigenlijk goed. Op donderdag terug het water in, en toen was het toch meer krasselen dan zwemmen. Maar twee keer lag Fré van Happy Flow ook in het bad, en hij wist me twee keer toch gerust te stellen met kleine complimenten over mijn zwemstijl.
En dan vandaag zondag voor het eerst in open water gezwommen. Een heel korte training omdat ik naar een danswedstrijd van mijn dochter wilde gaan kijken. Maar wat was dit genieten zeg! Twee keer achter 't staketsel op en af. En kijk kijk..... een gemiddeld tempo van 1:42/100m. Da's straf. Een boost!

Core stability en kracht
En ik heb 4 keer aan core stability en kracht gedaan. Met La Roche in het verschiet zeer belangrijk. Ik wil ook sterker voor de dag komen in het lopen op en af de hellingen daar, dus ben op zoek gegaan naar oefeningen om mijn loopspieren te verstevigen. Awel, ik heb deze gevonden. IK kan jullie verzekeren, als jullie eens echt willen voelen waar jullie hamstrings, gluteï en quadriceps liggen, deze oefeningen zijn echt top!



Ik ben klaar om een zware trainingsblok aan te vangen. Drie weken voorbereiding op La Roche 111. 't Wordt zwaar, maar ik ben er klaar voor en heb er goesting in.



maandag 11 mei 2015

BK duatlon - afzien, ontgoocheling en lessen


Harde les geleerd

BK duatlon Hosingen (LUX): 66e overall in 3u26m35s; 
8e bij de Belgische veteranen 40+

En laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Ik ben ontgoocheld.
Ik zou mij er natuurlijk makkelijk vanaf kunnen maken en het op mijn ziekte de laatste week kunnen steken. En was er een categorie 45-50 geweest zoals op het EK, stond ik waarschijnlijk op het podium. Jazeker, maar al die blablabla is aan mij niet besteed. Ik ben toch Michel Preud’homme niet, zeker. : )
Nee, geen uitvluchten, Ik ben ontgoocheld in mezelf. Zo een goede prestatie neergezet op het EK vorige maand en dan hier zo’n slechte dag. Op de eenzame rit terug naar huis heb ik tijd genoeg gehad om alles eens op een rijtje te zetten. En de bilan is overduidelijk: ik heb er niet genoeg voor geleefd de laatste 2 weken.
Veel te veel geteerd op het vormpeil dat ik midden april had, veel te weinig race-specifieke trainingen gedaan, mijn verkoudheid niet goed genoeg verzorgd, te weinig op eten en drinken gelet (al wie een leuk feestje gehad heeft met mij de laatste weken wil je geen eten geven), 1 kilo te zwaar, …. Wie 100% wil presteren, moet er 100% voor leven. En dat heb ik niet gedaan de laatste weken. Een harde les geleerd dus.

En dat het een harde was dat kan ik jullie verzekeren. Ik ben heel heel diep moeten gaan, om überhaupt te finishen daar in Hosingen.
Het parcours was zeer zwaar. 60 km fietsen met 800 hoogtemeters; en 2 keer 10 km lopen met telkens meer dan 200 hoogtemeters. Niet van de poes

Snel duidelijk

Ik stond alweer niet echt goed opgesteld bij de start. Maar, ik had het parcours verkend, en hier zou dat op zich niet veel mogen uitmaken. Wie sterk voor de dag zou komen vandaag, zou sowieso opschuiven.

Het loopparcours bestond uit een golvende start, dan een duik van 2 km het bos in, en daarna een ellenlange klim door het bos en op het domein . Goed voor 5 loodzware kilometers, die we dus om te starten 2 keer voor de voeten geschoven kregen. IK schoof de eerste kilometers goed op in het deelnemersveld, voelde me redelijk goed, scheurde me in de afdaling los van een grote groep en ging onverdroten op zoek naar de volgende groep die voor me uitliep. Na een kleine 4 km haalde ik hen in, nestelde me in hun slipstream en….. werd er genadeloos terug afgelopen. Toen ging het licht al voor de eerste keer uit, en't werd wel direct heel donker. Verschrikkelijk! Ik had het onmiddellijk door…. Onvoldoende kracht in de benen vandaag. Ik zocht moeizaam naar een tempo, wat op zo’n parcours echt quasi onbegonnen werk is. En de hartslag sloeg continu dieprood (TILT! Zeiden die flipperkasten vroeger). Er kwamen gedachten voor opgave door mijn hoofd, en ik heb me echt kwaad moeten maken op mezelf (“wat denk gij wel, dat ge hier zomaar gaat stoppen of wa? Ge zijt wel een Ironman hé”) Typische peptalk in je hoofd op zo’n momenten. Vele atleten die dit lezen zullen dit soort momenten herkennen.

 Al bij al zou je kunnen zeggen dat ik die eerste 10 km nog redelijk gelopen had. 14,7 km/u op zo’n zwaar parcours. Maar de hartslagen lagen veel te hoog (gem hSL 173; max HSL 181). Da’s gewoon dicht tegen de max hartslag lopen. 

RUN 1 9,9 km; O:40:30; 14,7 km/u; gem HSL 173; max HSL 181 (62e looptijd)

Enjoy the ride

Op de fiets de knop omgedraaid, en fel van leer getrokken. Eerst wat vals plat op het groot mes, daarna een zeer lange afdaling van 7 km waar ik alles uit de kast haalde, dan een steile klim van 3 km (waar ik opnieuw merkte dat het mijn dag niet was; 3 keer zou dat gebeuren op die klim), en dan 7 km golvend naar boven, met vooral veel stukken naar boven. En die laatste 7 km reed ik zoals gepland op de grote plateau. Was ik me aan het opblazen? Ja, ik was me aan het opblazen! Besefte ik dat? Ja, ik besefte dat! Waarom doe je dat dan? Omdat ik toen al besefte dat het fietsen het enige was waar ik die dag plezier aan zou beleven.

Zo ziet dat eruit, plezier beleven aan het fietsen als de krampen continu om het hoekje loeren : )
(niet voor gevoelige kijkers)


Helemaal choco gereden kwam ik aan in de wisselzone.

BIKE 1:53; 60,7 km; 32,5 km/u; gem HSL 159; max HSL 174 (62e fietstijd)

Harde noot

En wat toen gebeurde was voorspelbaar, maar voor mij dus ‘nooit gezien’. Ik heb 10 km geprobeerd om de krampen te vermijden, 10 km kilometer voor kilometer afgeteld, 10 kilometer afgezien als de beesten. Ik heb geweigerd om te stappen, resoluut geweigerd (“Jij bent wel een Ironman hé" - ik begon in herhaling te vallen, ja), maar op die klim zou een ‘loop-jury’ wel van mening hebben kunnen verschillen over de juiste aard van deze beweging ("Loopt hij nog?" "Ik denk het wel." "Vind je? Ik denk toch dat hij eerder strompelt." : )  .
Het was bij de beesten af. De langste 10 km uit mijn leven. Niet letterlijk maar wel emotioneel, mentaal. IK moest denken aan de woorden van mijn maat David, die me ooit zei: “jij ziet enorm af tijdens het lopen terwijl het goed gaat. Ik zie af tijdens het lopen terwijl het niet vooruitgaat. Dat is een heel andere pijn.” Hij had gelijk, dat is een heel andere pijn, één die niet verdoofd wordt door de adrenaline.
Ik heb godverdoeme 50 minuten gelopen over 10 kilometer. IN WEDSTRIJD! En ik kon echt geen seconde sneller. Geen seconde!



RUN 2 0:50:19; 12,1 km/u; gem HSL 160; max HSL 174 (105e looptijd- schaamtelijk)

Mooi, zwaar, eenzaam

Dit is een ongelooflijk mooie wedstrijd. Maar heel, heel, heel zwaar (gisteren gebruikte ik nog de woorden ‘lichtjes sadistisch’, maar dat zal met de staat van mijn lijf en leden te maken gehad hebben.) Ik kom hier nog terug. Want ik heb hier nog iets goed te maken.

En…ik heb nog geen enkele wedstrijd verlaten zonder mijn supporters te bedanken voor hun aanwezigheid en steun tijdens de wedstrijd. Live, direct na de wedstrijd en ook op deze blog. En dat is niet meer dan terecht en ook altijd uit de grond van mijn hart gemeend. Gisteren was er door omstandigheden niemand mee. Op zo’n moment heb je nog meer dan anders door hoe waardevol supporters zijn. Ongelooflijk: ze sleuren je door elk moeilijk moment, delen mee in euforie en ontgoochling. Ik heb jullie gisteren erg gemist, en dat is goedbedoeld, dat ik dat hier schrijf. Ik heb jullie ECHT gemist.


Well…
You win some, you lose some. Maar je verliest alleen echt, als je niet van je fouten leert. Ik ben eens goed van mijnen piédestal gedonderd. ’t Was nodig, denk ik. Wake up, Scheire!


Seppe!!!!!!

By the way, een dikke proficiat voor teamgenoot Seppe die gewoonweg Belgisch Kampioen werd, en die daar dan ook zo bescheiden bij kan blijven. Topper en topgast!!


En nog iets over duatlon

Ik heb nu 2 keer deelgenomen aan een duatlon op redelijk hoog niveau (EK en BK), en ik wil toch iets schrijven over die mooie sport. 
Triatleten durven wel eens te stellen dat duatlon is voor triatleten die niet kunnen zwemmen. en misschien hebben ze/we wel gelijk, maar misschien is triatlon ook wel uitgevonden voor duatleten die niet rap genoeg kunnen lopen en fietsen. Want, beste mensen, dit is echt een uitzonderlijk zware sport: vanaf de eerste tot de laatste minuut wordt hier gevlamd dat het gene naam heeft. Mijn petje af voor alle duatleten dus.

Maar er schort iets grondig aan de uitstraling van deze sport. Duatlon mist de grandeur en uitstraling die triatlon soms wel heeft. En het is er soms ook wel een enorme soep. Laat me duidelijk wezen: zowel Horst als Hosingen waren heel mooie parcours, en de wedstrijden op zich waren puik georganiseerd. 

Maar dat je op een EK na je aankomst nog zowat een uur moet wachten op je uitslag (we spreken over 200 à 300 deelnemers he), da's toch pijnlijk, vind ik.


Dit BK gaf me ook een beetje inzicht in het amateurisme of de neergang van deze mooie sport: een Belgisch kampioenschap op Luxemburgs grondgebied (we spreken over het Groothertogdom he) om de simpele reden dat er in België geen enkele organisator is die zich nog wil wagen aan het organiseren van een long distance duatlon, dat wijst niet echt op een solide basis. 
Maar ook als atleet val je van de ene verbazing in de andere. Op het EK was alles op voorhand nog min of meer duidelijk. Ik wist weken op voorhand dat ik als bijna 46-jarige in de age group 45-49 zou starten. Niet dat het tijdens de wedstrijd ook maar enigszins duidelijk was wie nog in mijn age group zat, ik hield me dan maar bezig met het tellen van de grijze haren van de andere atleten : ) Maar op het BK was er geen enkele duidelijkheid. Zelfs een mailtje naar de bond over de verdeling van de age groups op het BK bleef onbeantwoord. Ik had zo de indruk dat ze het zelf niet goed wisten. Na de wedstrijd - bij het podium - werd duidelijk dat hier een andere verdeling gehanteerd werd: ik zat in de age group 40 -49. Fair enough, maar 't was leuk geweest om daar op voorhand duidelijkheid over te hebben, toch?



Soit, er is wat werk aan de winkel in het duatlon-wereldje, maar de omstandigheden lijken me niet evident: gebrek aan sponsoring, gebrek aan jonge atleten (in de U23 waren er welgeteld drie deelnemers aan het BK!), gebrek aan de power van een organisatie als Ironman (met al zijn merites maar ook commerciële onhebbelijkheden), ....

Maar ik, ik ben verkocht voor de sport an sich. Ik verander voor het seizoen 2015 nu terug naar 'modus triathlon' met de 111 van La roche, de kwart van Berlare en de halve van Deinze op het programma. Maar ik moet zeggen dat het enorm kriebelt om volgend jaar een eerste keer te proberen pieken in Horst en een tweede keer in Hosingen. Ik kom dus terug. En ik zal beter voorbereid zijn. Nooit te oud om te leren van je fouten.

donderdag 7 mei 2015

groen licht


Voor de followers: ik heb deze namiddag na 3 blanco dagen en een zware verkoudheid als test een temporun van 13 km gelopen.  Snelheid was 13,6 km/u, en ik voelde al redelijk wat energie en kracht in de benen. Nog niet wat het moet zijn, maar er zijn nog 3 dagen recuperatie.
Groen licht dus : ik doe mee aan het BK duatlon in Hosingen (LUX) zondag.

Een beetje een rare voorbereiding gehad, zeker nu de laatste week, maar daar gaan we ons niet te veel van aantrekken: gazze geven!!!!

woensdag 6 mei 2015

zwemmen, pedaleren en snotteren


Vorige week dan toch terug het zwemmen opgepikt: 3 zwemtrainingen van 2 km op 4 dagen. En wat opvallend was: in de derde training zwom ik al degelijke tijden. kortom, de volgende weken ook veel zwemmen: komt wel goed.



Dit weekend dan 3 dagen gaan fietsen met maten op de Belgisch-Duitse grens in het Eifelgebergte. Wat een zalig weekendje; ik voelde de trappers niet en klom elke helling op alsof het niks was. Moordend goeie benen, maar wel een serieuze verkoudheid opgelopen daar.

Thuisgekomen verergerde die verkoudheid, en maandag en dinsdag was ik echt ziek. Geen training dus, wel gaan werken.
Vandaag woensdag nog niet volledig genezen, maar toch al veel beter.
Morgen doe ik een looptestje, om te voelen of het energiepeil terug ok is, want ik moet wel dringend gaan beslissen of deelname zondag in Luxemburg (BK duatlon) kan. En dan maar hopen op de supercompensatie. : )