woensdag 28 oktober 2015

week 4 : rustig aan

Zoals aangekondigd was week 4 een rustiger week. 't Was gewoonweg te druk om veel te trainen.


Kan me vooral optrekken aan de duurloop van 10 km die vrij vlot verliep. De eerste 10 km van het seizoen. Op zich kan ik telkens pijnvrij lopen als ik er 2 dagen tussenlaat zonder lopen. maar toch voel ik dat er nog problemen zijn aan mijn linkerenkel en dat mijn achillespees daardoor te veel onder druk komt te staan. Volgende week donderdag ga ik dan ook eens een loopanalyse laten doen, misschien moet er wel iets aangepast worden: steunzolen, loopstijl, loopschoenen, ....
IK ben nog te jong om me nu al te laten doen door zo'n beetje artrose. : )

Al bij al toch nog 6 trainingsuurkes in deze rustige week.

En volgende week terug richting de 10 uur. Een gebrek aan goesting is alvast het probleem niet. 

zondag 18 oktober 2015

week 3 : volume


In week 3 zat er al wat volume in mijn trainingen. Op een kwartiertje na bijna 10 uur getraind deze week.

Dat heeft natuurlijk ook te maken met de 4 fietstrainingen, waar je het makkelijkst uurkes klopt natuurlijk.




In die fietstrainingen zit ook al het meest variatie:
- een woon/werk ritje op 't gemak op maandag
- een langere solorit bij 3 graden celsius op woensdag (toch al 2u20 in het zadel)
- een uur op de rollen met een paar kortere prikken aan 220 en 270 watt op vrijdag
- en een verkenningsritje in de heuvels van Gavere en Oosterzele om het parcours voor de trainingen van één van mijn atleten nog eens opnieuw te verkennen.

Minder variatie zit er in de looptrainingen: je kan ze smooth, easy of ext noemen, maar 't komt allemaal o p't zelfde neer. Ik moet vrij traag lopen om het genezende enkelgewricht en het tegensputterende achillespezeke niet te bruuskeren. Maar toch 3 keer de loopschoenen aangetrokken deze week. Toen ik op dinsdag op de bank lag bij mijn kinesist, ontdekten we dat de achillespees nu toch wel lichtjes ontstoken was, en die behandeling is verschrikkelijk pijnlijk. De kinesist raadde me aan om tussen 2 looptrainingen telkens 2 niet-loop dagen in te calculeren. De reactie op dit moment is niet abnormaal na zo'n blessure, maar ik mag nu echt niks forceren. Ik heb bovendien besloten om nog eens een loopanalyse te laten uitvoeren, de vorige dateert reeds van 8 à 10 jaar geleden, en misschien is er ondertussen wel wat aanpassing nodig aan mijn steunzolen. Dat is een afspraak voor binnen 2 weken.

Bij het zwemmen komen we in de swim clinics nu dichter en dichter bij een soort van zwembeweging. Jammer dat het zwembad dit weekend gesloten was, anders had ik mijn oefeningen nog eens kunnen herhalen.

Wat core stability betreft moet ik ook wat opletten met sommige oefeningen zoals lunges of squats omdat ze de enkel teveel kunnen belasten. Het is dus wat hinken op één been, zou je kunnen zeggen.

Maar ondanks alle voorzichtigheden die ik moet inbouwen, was dit toch een deftige trainingsweek. Volgende week pak ik het sowieso wat rustiger aan, omdat ik een razend drukke werkweek heb.





zondag 11 oktober 2015

week 2: en nu zijn we wel vertrokken


Deze 2e week was puur genieten. Nu zijn we echt vertrokken.


1 swim clinic
2 core stability sessies
2 looptrainingen
3 fietstrainingen

Da's al een mooie week van bijna 8,5 uur.
Enige minpuntje is dat ik eigenlijk 3 core stability sessies wou doen. Maar die derde heb ik verschoven naar morgen maandag.

De meeste basis heb ik in het fietsen dit seizoen. Daar zit ik direct weer op een redelijk niveau. Vlakke ritten aan 29 km/u gaan vlotjes in mijn extensieve zone. Ik kon me dan ook permitteren om er al eens een training met wat prikkels in te steken. Op mijn nieuwe rollen, die aangestuurd worden vanuit een app waarin ik workouts kan programmeren, heb ik op dinsdag 3 keer 4 minuten 250 watt getrapt.

Ook core stability is ondertussen een sterkte geworden.

Met de swim clinics is het nog even afwachten. Ik leer vooral veel oefeningen, en denk dat ik ze pas volgende week of de week daarna zal mogen omzetten in echt zwemmen. Maar dat komt wel goed.

Wat betreft lopen. Het is echt genieten om terug in de loopschoenen te staan. Ik ben veel vorm kwijt, maar het goede nieuws is wel dat ik zowel op dinsdag als zaterdag geen reactie had in mijn enkelgewricht. Ook de kinesist bevestigde donderdag dat het gewricht goed los zit. Maar vandaag, zondag, heb ik plots weer wel een reactie in de enkel. Het is dus voorlopig een voorzichtig optimisme, geen hoera-stemming. 


En ook mijn sportcoaching-project is ondertussen defintief van start gaan. Je vindt alle informatie hierover op www.trics.be.

zondag 4 oktober 2015

week 1: halve valse start


Met een brede smile werd ik maandagochtend wakker: "Yes, ik mag beginnen trainen!" Om ook direct vast te stellen dat ik een rauwe keel had en lichte hoofdpijn. En dat laatste zou in de loop van de week enkel erger worden. Tot zowat woensdagmiddag kon ik doen alsof er niks aan de hand was, maar vanaf dan tot vrijdagavond was ik een schotelvod, en leefde en werkte ik op Dafalgan. Te ziek om te trainen, maar wel blijven werken als een gek, tja....

Mijn eerste trainingsweek was er dus één die uit 2 kortere delen bestond.




De meest verrassende training was wel de eerste zwemles van dinsdag: geen meter gezwommen. Fre was genadeloos: hij had aangekondigd dat hij me eerst ging deprogrammeren, en dat heeft hij ook gedaan, hij leert me eerst om te 'drijven'. Jawel, drijven. En ik moet toegeven, tijdens die les werd me onmiddellijk duidelijk dat dat nu niet bepaald mijn sterkste punt is. Dus ik geloof er wel in, in zijn aanpak. Als ik lig te zwemmen, gaat waarschijnlijk veel energie verloren omdat ik niet goed genoeg drijf. Op het einde van de les ging hij echter een stukje verder: de eerste 2weken mag ik überhaupt niet zwemmen. Slik. Daar ga ik morgen toch eens over proberen onderhandelen, Fre. : )

Relatief goed nieuws kwam er van het lopen: de eerste looptraining na 5 weken rust, gaf me de indruk dat de enkel het goed deed. Na de training had ik wel nog een lichte reactie, maar die was de volgende dag alweer verdwenen.
Wel confronterend hoeveel je op 5 weken verliest van je loopvormpeil, gruwelijk veel. En bovendien had ik de volgende dag ook stijfheid in mijn quadriceps. Stijfheid? Van 6 km lopen? Aaaarrrggghhh!! Werk aan de winkel dus.

Zowel bij het lopen zaterdag als bij het fietsen zondag was mijn hartslag eigenlijk ook te hoog. Ik moet weer een beetje wennen aan het idee dat ik nu opnieuw de basis moet leggen, en dus trager moet lopen en rijden. Maar ....we zijn weer vertrokken. Hallelujah!!