maandag 30 november 2015

week 9: wegomleggingen


Ik heb in 2014 eens een seizoen gehad zonder mankementen, en het leverde me een onwaarschijnlijk resultaat op in Ironman Frankfurt.
Maar dat zijn toch uitzonderlijke situaties. Een seizoen loopt meestal niet zoals gepland. Hier en daar moet er wel eens geschoven worden. Ziektes, blessures...ze zijn de vijanden van duuratleten, maar ze zijn niet altijd te vermijden.

Dit jaar heb ik er wel iets te veel van. Na de al zeer gecompliceerde seizoensstart qua lopen, eindigde ik vorige week ook nog eens met een knoert van een open wonde op mijn voetzool. Die heeft me deze week verhinderd om te lopen, te zwemmen en een paar belangrijke krachtoefeningen voor de beenspieren te doen. Kortom, 't was hier op maandag vloeken, grommen, jammeren en meer van dat soort geklaag.
Gelukkig herpakte ik me snel en maakte ik er een echte fietsweek van. En het werd een heel straffe week voor in de winter:
  • dinsdag een zware training op de rollen van anderhalf uur
  • woensdag een lichte training op de rollen van 1 uur
  • donderdag een buitenrit van goeie 51 kilometer met 3 tempoduurblokken van 10 minuten en 5 krachtblokjes van 2 minuten
  • vrijdag rustig woon/werk verkeer
  • zaterdag een mislukte lactaattest (zie verder)
  • en op zondag de kers op de taart: een rit van 110 km in grijs, winderig en naar het einde toe ook regenachtig weer. 110 km in november, ik denk niet dat ik dat ooit al gedaan heb


Best fier op deze bike week. Maar nu wil ik wel zo snel mogelijk weer de loopschoenen en het zwembroekje aantrekken. Geen goesting in nog veel getreuzel, want ik heb achterstand opgelopen in die 2 disciplines.

 Ondertussen ben ik dus op zaterdag tijdens mijn eigen lactaattest met mijn fiets van mijn rollen gekletst, waardoor mijn fiets nu met hopelijk te herstellen schade bij de fietsenmaker staat. En de artro scan van donderdag heeft me ook wel wat last bezorgd. Er werd een contrastof in mijn enkelgewricht gespoten om zo op de scan de schade aan het kraakbeen te kunnen ontwaren. Uitslag krijg ik pas deze week, maar de inspuiting bezorgde me de volgende dagen wel wat last in het gewricht.
Ik ben hongerig naar groen licht voor elke soort trainingen in elke discipline.

Dat ik de volgende maanden niet zal mogen berusten in minder lopen, heb ik bovendien in de verf gezet door me vandaag in te schrijven voor de North C-trail run begin maart. Ik ga daar voor de 21 km. Een zware loop door de duinen van Koksijde en Oostduinkerke. Dat wordt afzien: http://www.sportevents.be/2016/northctrail/

dinsdag 24 november 2015

week 8: schoon weekje dat eindigt op een sisser


Wat een mooi trainingsweekje:

  • eindelijk zwemtrainingen die een goed gevoel geven
  • mooie indoor-interval training op de fiets (die TrainerRoad app is echt super)
  • drie looptrainingen met eindelijk een training daarin met 2 tempoduur kilometers in de intensieve zone


En op zondag liep ik eindelijk met mijn nieuwe steunzolen. maar dat liep fout af. Na 5 km begon ik echt pijn te krijgen aan mijn voetzool, en als ik na 9 km thuiskwam, kon ik eigenlijk nauwelijks nog stappen. Schoenen uit en het verdicht was, een enorme blaar die open was. Rauw vlees op de voetzool. Dzuje....

Deze week dus geen looptrainingen en geen zwemtrainingen om de wonde te laten genezen. Dat wordt dus fietsen, fietsen, fietsen, fietsen....

Een seizoensbegin met veel hindernissen dus....
Komt wel goed...

maandag 16 november 2015

week 7 : moeizaam


Het is moeizaam. Nu ik ook coach ben, is het toch een zoektocht naar een nieuw evenwicht. En nu het zwemmen een enorm werkpunt is, en mijn loopconditie mager is door de aanhoudende blessure, heb ik eigenlijk enkel mijn goede fietsconditie om op terug te vallen. En dan durft een mens wel eens in twijfel te slaan he...

Deze week 3 mensen vooruit geholpen met lactaattesten en begeleidingsgesprekken, en daarnaast ook schema's gemaakt en aangepast voor mijn 4 Trics-atleten. Het was druk dus bij Trics na mijn terugkeer uit Cyprus. En op school laten we er ondertussen ook geen gras over groeien. Toch hier en daar nog gaatjes gevonden voor eigen trainingen.



Opvallend was dat ik voor het eerst een goed gevoel had in het water donderdag. zou dat te maken hebben met de vele korte zwemsessietjes in Cyprus? Eindelijk iets om op verder te bouwen... heel erg gefocust op op spoor zwemmen en op de rotatie.

In de fietstrainingen heb ik een beetje gezondigd: van de kleine 4 uur op de fiets heb ik tochanderhalf uur in totaal in de INT zone gezeten. Was niet zo gepland, en is veel te veel in deze fase van het seizoen.

Maar dat compenseert mentaal wel voor het feit dat ik nog niet mag doorlopen en al mijn looptrainingen rustig moet doen. Volgende week krijg ik mijn nieuwe steunzolen. Cross fingers dat de oplossing hiermee dichterbij komt. En dan wil ik echt terug tempo's beginnen lopen.



dinsdag 10 november 2015

week 6: weekje Cyprus

Vorige week op reis geweest naar Cyprus. Niet al te veel getraind, nou ja wel veel maar meestal zeer kort. Een fiets had ik niet mee, dus geen fietskilometers. Lopen was een beetje een ramp, ik liep 1 keer langs de kustlijn, maar dat bleek meer een trail run over rotsen te zijn, dan een rustig strandloopje. Zandstranden bestaan er niet echt in Paphos. En de dagen na deze trail run was mijn linkerenkel een ramp, een 2de geplande looptraining in Cyprus kon ik wel vergeten. Toch een zorgenkindje die lnikerenkel op dit moment. Ik hoop dat die nieuwe steunzolen soelaas brengen.



Maar wel veel gezwommen, drijfoefeningen gedaan en core stability oefeningen gedaan. Toch een ander gevoel als je vanuit je voordeur recht het zwembad of de zee kan inspringen. bij 26 graden : ) Ik heb gekozen voor een quasi dagelijkse korte zwemtraining in plaats van 2 of 3 langere trainingen. Rustig weekje dus, nu terug aan de bak in België.

maandag 2 november 2015

week 5: 10u


We zijn nog maar in week 5 en ik heb al een 10u weekje achter de rug. En dat gebeurde eigenlijk vrij achteloos. Als het zo'n mooi weer is en je zit al eens wat langer op de fiets, ben je er voor je het weet.




Maar.... op aanvraag van Leen, iets meer over de zwemlessen. Ik volgde 5 persoonlijke lessen bij Fre Ghys (Happy Flow). Fre heeft me echt hergeprogrammeerd. Hij probeerde, vooral vertrekkend vanuit de Total Immersion methode, me meer bewust te maken van wat ik in het water doe, en gaf me op die manier heel wat om over na te denken en om uit te proberen in het water. Of het succesvol zal zijn, dat zal ik de volgende maanden moeten proberen achterhalen. Of het een rijke ervaring was? Absoluut!!! Nu is het aan mij om na deze 5 sessies het aangeleerde om te zetten in een verbeterde zwemstijl. Vrijdag mislukte dat grandioos. Maar dat is ook wat je overal hoort en leest. Als je voor iets nieuws gaat, moet je eerst door een dal om daarna de vruchten te kunnen plukken. 
Ik ga ervoor, en ga proberen om de sterktes van mijn oude zwemmethode (gebaseerd op het Swimsmooth- programma) aan te vullen met de nieuw opgedane ervaringen/kennis van de Total Immersion/Happy Flow methode. En ik denk nu elke keer in het water ben, aan Fre's heel expressieve manier om de krachtige insteek in het water weer te geven: "Faaaaa!" (je moet het gehoord hebben, om er de kracht van te voelen : ) )

Voor de rest heb ik deze week ook een zeer grondige gang- en loopanalyse laten uitvoeren bij de 12de Man in Gent. Zeer onder de indruk van de professionele en grondige aanpak aldaar. De conclusies zijn in eerste instantie positief: de voeten functioneren goed, de loopstijl is zeer in orde. Maar .... mijn steunzolen compenseren onvoldoende het beenlengteverschil van ... 1,5 cm. Ik krijg dus nieuwe steunzolen, want anders krijgt mijn onderrug al te veel te verduren (en dat was zeer duidelijk te zien op het videomateriaal).

Op naar een watergevoel-weekje nu...