maandag 25 januari 2016

week 17: 11u


Ik had het aangekondigd - het aantal trainingsuren zou omhoog gaan, en da's deze week al direct gelukt: 11u getraind deze week.



Een duurloop van 15 km en één van 10 km, dat begint er al op te lijken. Al heb ik tussendoor een ochtendloopje van 7 km moeten cancelen. De achillespees blijft dagelijkse opvolging vragen, en ik moet echt mijn verstand gebruiken. En die donderdagochtend zei de pees heel duidelijk: "Nee, nu niet aub".

In het fietsen gaat het goed: een goede 160 km in een koude week in januari, da's niet slecht. De zaterdagrit was er één waarbij ik één van mijn poulains, Davy, een mooi parcours in de Vlaamse Ardennen toonde. Davy gaat voor de Ronde van Vlaanderen en Luik Bastenaken Luik in zijn eerste flandrien-jaar. Na 2 maanden vlakke ritten, is het dan ook nu tijd voor hem om te beginnen klimmen.
Dat het fietsen voorop staat dit jaar, is misschien nog duidelijker als je weet dat ik vandaag, maandag- de eerste dag van week 18 - ook al 90 km in de benen heb, en daar zaten alweer redelijk wat klimkilometers in. Ik heb hetzelfde parcours van zaterdag gereden, maar daarnog een beklimming van de Koppenberg (weliswaar langs de achterkant) bovenop gedaan. Tsjakka!! Ik moet toegeven, de beentjes voelen wat dul aan op dit moment. : )

Meer en meer tekent zich af dat ik de voorbereiding van dit seizoen anders zal moeten doen. Normaal begin ik nu echt sprintjes in de rode zone in te lassen in mijn looptrainingen, om mijn pure snelheid te verhogen. En daarna zak ik verder in het seizoen terug naar tempolopen om de wedstrijden voor te bereiden. Maar die sprints zouden nu echt mij achillespees definitief naar de knoppen helpen, dus ik zal het moeten hebben van het geleidelijk opdrijven van mijn tempo-lopen. Veel denkwerk en veel wikken en wegen dus. Maar dat zal met het ouder worden meer en meer moeten gebeuren, veronderstel ik. : (

Eén beslissing is wel al genomen: ondanks het beregoede duatlon-seizoentje vorig jaar, ga ik me daar dit jaar niet op focussen. In duatlons moet je echt kunnen vlammen bij het lopen, en da's nu echt niet aangewezen. Jammer, maar als de blessure volledig in orde is, broed ik toch op een duatlon-jaar één van de volgende jaren : dat Europees Kampioenschap in Horst, daar wil ik toch nog eens voor het podium gaan. En ... ik kan ook niet ontkennen dat ik regelmatig zit te mijmeren bij de website van het WK duatlon in Zofingen (Zwitserland). Ach, 't leven is veel te kort voor al mijn plannen.

zondag 17 januari 2016

week 16: tijd voor wat goed nieuws

Een zeer drukke werkweek. Op maandag geen tijd gevonden om te trainen, en om dinsdag rpa tussendoor eens in het zwembad en als ik nog maar 800m bezig was, kwam er een invasie van schoolkinderen binnengewaaid: training gedaan.
Kortom, de week begon niet echt ideaal.



Maar... toch heb ik vooral goed nieuws.

Op vrijdag (na een ganse dag mondelinge examens af te nemen, en dus met een kop die op barsten stond) heb ik de afgebroken zwemtraining van dinsdag herhaald. Het was immers een CSS test, een test om te kijken wat op dit moment mijn lange afstands-richttempo is, en dat klokte af op 1:58 per 100m. Hier ben ik zeer tevreden mee, want een vlekkeloos verlopen zwemparcours was het tot nu toe zeker niet.

Het beste nieuws komt waarschijnlijk van het lopen. Op woensdag liep ik een extensieve (ik ben dat woord een beetje beu aan het worden) duurloop van 13 km en dat ging vlot. Ik klokte af aan een tempo van 12,7 km/u, daar kan je al eens voor buiten komen.
Op zaterdag probeerde ik dan in diezelfde zone, eerst laag te lopen en dan 2 keer te prikken rond de bovengrens van die zone. Die prikken brachten me bij tempo's van 4:05 en 4:10 (tussen de 14 en 15 km/u). Eindelijk eens - al was het maar kort tempo kunnen lopen. DE enkel houdt redelijk goed stand dus we zitten in een goeie flow.

Ook het feitsen gaat goed. Een pittige sweet spot training op de rollen op dinsdag, eens rustig losgereden op donderdag. OP zondag stond er een lange rit van 3 uur op het menu, met vooral rustig vlak werk maar op het einde 3 toerkes met de BEtsberg en de klim naar Lemberge bij ons in de buurt. Omdat ik op het vlakke gedeelte al redelijk wat gladde stukken weg was tegengekomen, ben ik na 2 uur terug thuisgekomen en heb ik in de late namiddag op mijn rollen een simulatietraining van het heuvelwerk gereden op mijn rollen. En zo ziet dat er dan uit op mijn scherm voor ik er aan begin:


Mooi weekje - opnieuw niet met mega-veel uren training (8u). Die uren gaan nu wel richting de 10 à 12 uur opschuiven de volgende weken, als het weer wat wil meezitten.


zondag 10 januari 2016

week 15 - wat is veel?


Of ik veel getraind heb deze week?

- Nee, eigenlijk niet - in totaal heb ik slechts 7u45min getraind, dat valt dus enorm mee.
- Ja, eigenlijk wel, ik heb niet minder dan 11 verschillende trainingen gedaan.

Dus ja, wat is veel?




Het lage aantal uren heeft vooral te maken met het feit dat ik niet buiten gereden heb. Mijn fietsen is beperkt gebleven tot 3 * 1 uur op de rollen, maar die uren kunnen wel tellen. Op maandag heb ik een moordend uurtje meegemaakt op de fiets: eerst wat one leg training, dan 10 intervals van een halve minuut boven de 300 watt, dan nog eens one leg training, en dan nog eens 2 krachtblokken (sweet spot training). Ik kwam van de fiets en zag sterrekes. Woensdag rustig losgereden, en dan op zaterdag een sweet spot training met 3 krachtblokken van 10 minuten. Slechts 3 uur op de fiets, maar toch kan dit fietsweekje echt tellen.

3 keer gezwommen ook, en een aHa-moment gehad. Een beetje ingewikkeld om uit te leggen, maar het ging over iets met 'lead arm in recovery' en 'body positioning' en 'rolling'. 't Is echt niet uit te leggen. Maar vooral 3 keer gezwommen, 5,6 km in totaal.

En ... lopen... de blessure begint echt weg te ebben. Ik mag nog steeds niet snel lopen, maar ik heb deze week wel een duurloop van 12,3 km afgewerkt. Dat was lang geleden.

Kortom, enkle goed nieuws. Dus het hotel voor Ironman 70.3 Luxemburg is ook geboekt. Daar wil ik echt pieken.
En ik begin te denken om nog eens de halve in Gérardmer mee te doen in september...


zondag 3 januari 2016

week 13 en 14 - kerstvakantie


Twee weken kerstvakantie - als coach wel wat werk gehad en ook nog wat voor school. Maar voor de rest net iets meer tijd voor trainingen, ware het niet dat er veel feestjes doorgaan in deze vakantie natuurlijk. En in de tweede week zat ik in de Condroz met gezin en vrienden, en daar kwam er toch nog een kilo'tje bij.


Dit zijn de 2 weken geweest:



En wat valt het meest op: naast de twee lange fietstrainingen (100 km in het vlakke thuisgebied en 90 km in de zeer heuvelachtige Condroz), vooral de 5 lichtblauwe blokjes die hierboven staan te blinken: ik heb inderdaad vijf looptrainingen gedaan in deze 2 weken, en dat is op zich al een overwinning. Nog geen snelle trainingen (alles tussen 12,4 en 12,8 km/u), nog geen al te lange (maximaal een goeie 10 km), maar we zijn weer op de been. Nu moet ik opletten dat ik niet te hard van stapel loop, want 'de moteur heeft een grotere capaciteit op dit moment dan de carrosserie al kan verdragen'). Ik ga dus de volgende 3 weken vooral bezig zijn met het zachtjes verhogen van de afstanden. Pas dan bekijk ik of er al tempowerk of snelheidswerk kan toegevoegd worden.

Een hoopvolle evolutie dus, die me het zelfvertrouwen gegeven heeft om de hotels voor Ironman 70.3 Mallorca te boeken. En dan nu eens checken voor Ironman 70.3 Luxemburg. : )

Voor de rest voor elk van jullie een gezond en sportief 2016 toegewenst.