zondag 28 februari 2016

week 22: uit de winter komen


We zijn eind februari, we kunnen zo ongeveer de bilan opmaken. De heel belangrijke bilan: hoe zijn we de winter uitgekomen?

En na deze week, kan ik stellen: eigenlijk vrij goed en zeker beter dan verhoopt. Twee keer ziek geweest, en dan die lange slepende voetblessure (die nog niet helemaal weg is, maar wel onder controle)



Vooral in het fietsen en in het lopen heb ik deze week een mentale opkikker gekregen.

Zaterdag reed ik de Cyclo Omloop het Nieuwsblad één dag voor de wielertoeristen die zouden rijden. Hij was al uitgepijld en ik vertrok anderhalf uur voor de profs in Gent het startschot zouden horen. Dus ik had het parcours voor mij alleen, al reed ik in de Haaghoek al tussen heel wat supporters die zich opmaakten voor de passage van Van Avermaet, Sagan en consorten. Gezien het weer was het al even geleden dat ik bijna 100 km in het zadel zat, maar de afstand was geen enkel probleem. En ik voelde veel kracht en veel krachtuithouding in de benen. 860 hoogtemeters heel goed verteerd, en een goed tempo kunnen aanhouden. Ik was heel erg tevreden als ik thuiskwam. De explosieve kracht is nog niet op punt, dat merkte ik wel op de steilste stukken van bijvoorbeeld Taaienberg en Eikenberg, maar daarvoor is het nog vroeg in 't seizoen. Ik merkte wel dat de vele sweet spot trainingen op de rollen hun vruchten hebben afgeworpen.

De zondag na deze rit stond er dan een pittige looptraining op het programma: 14 km met daarin 4 * 800m intensieve blokken, die allemaal uitkwamen op een tempo boven de 15 km/u. De laatste liep ik zelfs vlotjes aan 16 km/u zonder echt in het rood te gaan. Ook hier was ik zeer tevreden over. Woensdag had ik al een lange duurloop gedaan van 17,5 km. Daar had ik vooral nagegaan wat mijn lange-afstands cruise tempo was, en ik kwam uit op 12,8 km/u. Hartslag bevond zich op de grens tussen de extensieve en intensieve zone, perfect. Met alles wat er deze winter met de voet aan de hand geweest is, kan ik daar alleen maar tevreden mee zijn.

Ik heb er meer en meer vertrouwen in dat ik tegen de 70.3 in Luxemburg in topvorm kan zijn.

En het zwemmen? Ik ben aan het rechtkrabbelen. De dinsdagtraining was ronduit rampzalig. Tijdens de vrijdagtraining had ik eindelijk mijn watergevoel terug. Nu volgt een recupweek met sowieso 3 zwemtrainingen. Ik hoop op het einde van deze week terug te kunnen aanknopen bij mijn zwemvorm van voor mijn ziekte.


zondag 21 februari 2016

week 20 en 21: de rug rechten

De vorige 2 trainingsweken stoden in het teken van 'de rug weer rechten'. Na de ziekte in week 19 mocht ik in week 20 terug voorzichtig beginnen trainen. Op het einde van die week was die verkoudheid volledig gedaan, en kon ik ook weer zwemmen. In week 21 ging ik na positieve signalen qua hartslagen (ze zaten terug op het juiste niveau) terug vol aan de bak.

Hier zijn ze dan:

WEEK 20


en WEEK 21



Wat heb ik van deze periode onthouden:

- dat ik op 46-jarige leeftijd, na een ziekte, en in een minder loopvormpeil door de blessure - 14 van de 19 voetballers van de eerste ploeg van een lokale provinciale ploeg er los af loop. Van de andere 5 waren er 4 die meekonden, en 1 die veel sterker was. Leeftijd van die 19 sportievelingen: tussen de 18 en de 26 jaar. (noot: die gasten worden betaald voor het uitoefenen van hun sport). Verder commentaar is niet nodig.
- dat ik na 2 weken uit het water enorm teruggeslagen ben in mijn zwemprogressie. Het blijft een ongelijk gevecht tussen mij en het water.
- dat ik heel zware trainingsblokjes op de fiets zeer vlot verteer, maar dat ik nu dringend weer nood heb aan wat meer volume-trainingen in het fietsen.
- dat een bezoek aan de podoloog goed nieuws bracht (loopmechaniek ziet er zeer goed uit - enkel is hersteld - achillespees voelt vrij goed aan) en minder nieuws (de peroneuspees aan de achterkant van het enkelgewricht zal wat overbelast zijn en zorgt voor de laatste ongemakken. Die pees is zeer moeilijk/nauwelijks/niet te behandelen - dagelijks stretchen/ijs leggen/homeopatisch traumeel slikken)
- dat de 21 km trail in Koksijde op 5 maart wel heel vroeg in het seizoen komt. Maar we zullen hem verstandig aanpakken - niet vlammen
- dat ik niet goed meer weet wat schrijven....

Train ze!

maandag 8 februari 2016

week 19: 37+



Dit was het dus. Vorige week was ik nog uiterst positief, voor ik het wist lag ik terug in de lappenmand. Nu niet door mijn blessure, maar door een zware verkoudheid - lichte griep.
Van maandagavond tot pakweg vrijdagnamiddag was ik echt ziek. Zaterdag was de eerste dag dat ik weer op mijn positieven was, maar die 1e dag train je dus best nog niet. En op zondag heb ik dan een eerste voorzichtige test gedaan. Dat rustig loopje lukte wel, maar de hartslagen lagen minstens 10 slagen te hoog.
Dan is de conclusie snel gemaakt: weerstandssysteem serieus aangetast, en dus terug een versnelling terugkoppelen. MIljaaaaaaaaarde!!!
't Is een seizoen met heel veel hindernissen zulle, zo veel hindernissen dat ik beter jumping-ruiter zou worden.

Ik heb dus op zondag gans mijn voorbereiding terug mogen hertekenen, want nu komt er een verplichte herstelweek met quasi enkel rustige trainingen.
Ik moet mijn conclusie van voirge week al herzien: Mallorca zal dus een wedstrijd in volle voorbereiding worden, in Luxemburg wil ik top zijn!



maandag 1 februari 2016

week 18: positivisme


Een mooie trainingsweek achter de rug. Al was het geen volledige week. Ik wist op voorhand dat ik zondag niet zou trainen. Met op zaterdag de emoties rond de afstudeerders op school (en de bijhorende receptie), en 's avonds de New Wave Club Classix Party wist ik sowieso dat sporten op zondag een ver-van-mijn-bed-show ging worden. En daarenboven is het dringend tijd om eens een recuperatieweek in te lassen. Die heb ik dan maar op zondag ingezet. :)



Maar voor de rest een eerste keer een dubbele looptraining op donderdag: 's morgens 8,4 km, 's namiddags 9,7 km, samen goed voor 18 km op 1 dag. Allright!!! Die donderdag was bovendien mijn 3e loopdag op 5 dagen (goed voor 37,3 km)

In het fietsen vooral goed nieuws: op maandag een zware rit gedaan in de Vlaamse Ardennen, en die verteer ik al vrij goed zo vroeg op het seizoen. Zaterdag mijn blok nog afgesloten met een redelijk pittige training op de rollen, terwijl buiten de regen gutste.

En ook in het zwemmen een mooie CSS training gehad op vrijdagmorgen - ik slaagde er makkelijk in om 10 * 100m te zwemmen tussen 1:53 en 1:58

Ja, ik ben heel positief op dit moment. Mallorca? Luxemburg? De kansen dat ik er op volle kracht zal kunnen gaan, stijgen.
Maar nu, een recuperatieweekje. : )