maandag 7 april 2014

Veranderingen op til


RACE SPECIFIC PHASE

We zijn 3 maanden voor Frankfurt, een moment om de trainingen aan te passen.Na de basisfase en de snelheidsfase, start ik vandaag met de 3e fase van mijn trainingsseizoen: de race specifieke fase. Dit betekent dat ik met de opgebouwde uithouding, kracht en snelheid me nu specifiek gaan voorbereiden op Ironman Frankfurt. Alles staat nu in het teken van Frankfurt.
Ik ben nog wat aan het voorbereiden en in kaart aan het brengen hoe ik het ga aanpakken. Maar een aantal principes zijn wel duidelijk.

Bij het zwemmen ga ik alleszins de afstanden opdrijven, maar wel blijven CSS sessies doen ook. Een groot verschil zal de introductie van open water trainingen zijn.

Bij het fietsen heb ik nog nooit zo'n fysiek gehad zo vroeg op het jaar. Ik heb ook nog nooit zoveel 100+ ritten achter de kiezen gehad. Nu ga ik meer wat gaan specialiseren: de kracht niet verliezen en dus hier en daar wat klimtrainingen doen (al is Frankfurt niet zo'n zwaar parcours, er zitten toch wel een paar hellingen in), maar vooral oefenen op race tempo. Blokken rijden in de intensieve zone.

De tijdritfiets wordt deze week ook van zolder gehaald en in orde gezet. De Trek Equinoxe 9.0 krijgt bovendien 2 nieuwe wielen. Ze zijn vandaag besteld, in principe heb ik ze morgen. Eén van mijn 2 sets wielen zijn quasi volledig uitgesleten. Vernieuwing drong zich binnenkort op, en toen botste ik op een mooie aanbieding bij Futurumshop. serieuze korting, maar toch nog 800 euro. 't Blijft een pokkedure sport


Bij het lopen zal de nadruk verschuiven van snelheidsontwikkeling naar tempo-ontwikkeling. Minder in het rood dus, maar consequenter en langer aan race tempo.

Echte snelheidsprikken zal ik bewaren voor de voorbereidingswedstrijden (zie in de rechterkolom van deze blog). Vandaag is daar nog een wedstrijd bijgekomen: de duatlon van Heusden (Destelbergen), die kon ik echt niet laten liggen, want hier op een boogscheut van mijn deur, en in mijn geboortedorp en het dorp waar bijna al mijn familie woont. Een beetje een onhandige datum, want 6 dagen na de kwarttriatlon van Lille, maar als we voorzichtig zijn, moet dat nog net lukken.

Maar .... er zal nog iets ten gronde veranderen: ik stap namelijk in mijn alcohol-arme fase.





Nog niet echt een complete alcohol-stop (da's iets voor de laatste maand), maar wel een serieuse matiging. Maximum 2 dagen per week alcohol, en dan nog slechts 1 of 2 consumpties. Wie mij nog tegenkomt op een feestje, zal dus veel geluk hebben: je kan me inschakelen als BOB (als je op tijd naar huis gaat natuurlijk, want ik ga ook voldoende rust inbouwen).

SPIELEREI

Vandaag een echte spielerei-training gedaan. De eerste 10 kilometer gespeeld met allerlei tempo's (van 3:58 tot 4:28) in de intensieve zone, en daarna extensief naar huis gelopen. Best lastig maar ik had goede benen, en had dus op zich niet zoveel last van de tempo-wissels. Plezant!

17u30 RUN 1:02:24; 14,4 km; 13,9 km/u; gem HSL 145; max HSL 162








Geen opmerkingen:

Een reactie posten